Veel gestelde vragen

Hoe kan ik meedoen aan dit onderzoek?

Als je wil meedoen aan dit onderzoek bespreek dit dan altijd met je behandelend kinderarts, hij of zij kan je hiervoor doorverwijzen.

Wat is een DEXA-scan/bot-scan?

Met deze scan wordt met röntgenstraling gemeten hoeveel kalk je botten bevatten (botdichtheid). Dit is om te kijken hoe sterk jouw botten zijn. Hoe hoger de botdichtheid (dus hoe meer kalk), hoe sterker jouw botten zijn.

Voor deze scan moet je op je rug op de onderzoekstafel liggen. Met een scan worden foto’s gemaakt van je hele lichaam. Tijdens het maken van de foto’s moet je zo stil mogelijk proberen te liggen. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Dit onderzoek doet geen pijn. Wel kan het vervelend zijn om 15 minuten stil te moeten blijven liggen.

Wat voor behandeling krijg ik als ik niet met de TEEN-BEST meedoe?

Je beslist zelf of je meedoet aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig. Als je niet wilt meedoen, dan word je verder begeleid door de kinderarts zoals dat nu ook gebeurd. Je komt dan niet in aanmerking voor een maagverkleining.

Wat gebeurt er als ik wil stoppen met het onderzoek?

Als je wil stoppen met deelname aan de studie, kan dat. Je hoeft dan niet meer deel te nemen aan de extra vragenlijsten en sommige bloedafnames. Wel gaan de controles bij de kinderarts en de chirurg door, zoals bij iedere patiënt na een operatie.

Wie heeft dit onderzoek goedgekeurd?

Dit onderzoek is op medische, ethische en wetenschappelijke aspecten getoetst door de medisch ethische toetsingscommissie van Máxima Medisch Centrum.

Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen of problemen heb?

Als je vragen of problemen hebt kun je altijd contact zoeken met jouw behandelend kinderarts. Het is ook mogelijk om contact te zoeken met de arts-onderzoeker van de TEEN-BEST, de onafhankelijk arts of de klachtencommissie.

Ben je jouw patiëntenkaart kwijt of is deze kapot?

Neem dan contact op met de coördinerend onderzoeker Kelly van de Pas (bariatrics.resurge@mmc.nl – 040-8887273).